Build a Debug mode on linux



  • Have you specified the SAMSON_SDK_PATH in the Project settings? It should be set to your SAMSON SDK installation, e.g.: /home/user/NANO-D/SDK/0.7.0
    After setting it, press on the "Apply Configuration Changes" button.



  • yes I did and it find all samson things but it's the MyElement cpp files that it's not finding.



  • If you properly specified the SAMSON_SDK_PATH, and you still cannot see files in the project that might be due to CMake Generator settings of the chosen Kit in QtCreator during the "Configure Project" step.

    To check with different CMake Generator settings got to Projects -> Manage Kits and choose the Kit you are using. You may try to modify the CMake generator settings, e.g. to the ones shown below, but be aware that they depend on what packages you have installed.

    0_1543504700363_QtCreator-ManageKits.png

    0_1543504706994_QtCreator-ManageKits-CMakeGenerator.png

    You can read more on setting Kits in QtCreator here: http://doc.qt.io/qtcreator/creator-project-cmake.html



  • Usually, if the Kit in QtCreator has some non-valid settings (e.g., CMake generator), it will be shown with a warning sign as for the last Kit on the picture below:
    0_1543505161165_QtCreator-Kits-Warning.png



  • Thanks for your response, and sorry for the late replay.
    I now see the problem, or at least one problem, I have no autodetect kit and the other one seems broken so maybe it's my qt5.9 that is not as it should be?



  • 0_1543916823864_Capture du 2018-12-04 10-46-24.png



  • Usually, QtCreator should automatically detect/create the Kit for you, but it depends on the order of installation, e.g. if QtCreator you are using is installed before the Qt your want to use. You may try to use the "Desktop" one and if you still experience the problem, you may try to modify "CMake generator" in the Kit preferences (you do not need to create project from the scratch, just go to "Projects -> Manage kits ..." and modify the Kit you are using - try setting different "Generator" and "Extra generator").

    To determine, whether this problem is due to QtCreator (Kits), you may try creating any project in QtCreator itself (e.g., Application Console Project) and see check if it shows you source and header files.



  • ok I'll try, it's true I have another version installed that I used usually, I installed 5.9 specifiquelly for samson. I'll try



  • You also need to have CMake installed with a version at least 2.8.9.

    You may try to set the next generators in the "CMake generator" for your Kit: Unix Makefiles, Ninja (for that you need to have the "ninja-build" package installed).
    As an "Extra generator", I have CodeBlocks set, but it is dependant on your system.



  • oh it's compiling fine now!
    thanks!



  • Great! Congratulations!
    What was the problem? The generators in the Kit? If so which one did you set?



  • You can find more SAMSON Developer tutorials and we will be adding more source code soon on github: https://github.com/1A-OneAngstrom/SAMSON-Developer-Tutorials/tree/develop. For example, you may check the AtomShaker tutorial.



  • yes it was the kits, there was no autodetected ones.



  • Hello,

    I am now stuck with the launching of SAMSON-Debug. the launchind fails and says:
    This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb"in "".
    Reinstalling the application may fix this problem.

    I tried to reinstall, not changing anything...

    Best



  • Dear @Laëtitia

    Do you try to launch with SAMSON Element Samples from github? If so, then in the root CMakeLists.txt you need to disable PyBindTutorial (just comment ADD_SUBDIRECTORY( PyBindTutorial )).



  • euh no, I just tried to launch SAMSON-Core.sh in NANO-D/SDK/0.7.0/SAMSON-Debug/Binaries to have a look at the "new" element I created (the empty one I had problem displaying and compiling before with Qt)



  • @Laëtitia

    Have you provided a path to your Qt installation in the SAMSON-Core.sh script for SAMSON-Debug?

    It should be smth like this: export LD_LIBRARY_PATH=/home/YourUser/Qt/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/lib:$script_dir:$LD_LIBRARY_PATH



  • yes, I did
    export LD_LIBRARY_PATH=$script_dir:/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/lib/:$LD_LIBRARY_PATH



  • Does SAMSON launch in Release mode?

    Could you, please, try adding into the SAMSON-Core.sh script for SAMSON-Debug the a path to Qt platforms (/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/plugins/platforms) to the LD_LIBRARY_PATH environment variable:
    LD_LIBRARY_PATH=$script_dir:/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/lib/:/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/plugins/platforms:$LD_LIBRARY_PATH
    which should provide a path to platforms ("xcb" including).

    Do you have any Python installed with PyQt5 and their paths set into PATH or LD_LIBRARY_PATH ? The platforms and Qt libs from Python installation may interfere.



  • Hello,

    Yes Samson launch in Release mode.
    Adding /home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/plugins/platforms path does not change anything (even if libqxcb.so is indeed there!).
    export LD_LIBRARY_PATH=$script_dir:/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/lib/:/home/bomble/Qt5.9.3/5.9.3/gcc_64/plugins/platforms/:$LD_LIBRARY_PATH

    I don't have PyQt5 installed at all.


Log in to reply
 

Looks like your connection to SAMSON Connect - Forum was lost, please wait while we try to reconnect.